Crooks

Voor veel mensen met een laag inkomen lijkt anti-kraak een goede oplossing. Een woningcorporatie biedt vaak een ruime en goedkope woning aan, zonder al te lange wachtrijen. Dit klinkt ideaal, maar veel anti-kraakbewoners zijn niet positief over de manier waarop anti-kraakbureaus met hen omgaan.

De Groene Amsterdammer kwam eind september met een onderzoek naar voren dat veel anti-kraakbureaus niet volgens het boekje werken. Sinds de anti-kraakwet in 2010 werd ingevoerd, hebben gemeenten steeds meer panden beschikbaar gesteld aan anti-kraakbureaus. Doordat er een druk staat op gemeente om actief leegstand te bestrijden, is er een nauwe samenwerking tussen bedrijven, overheden en woningcorporaties ontstaan.

Tienduizenden mensen wonen op anti-kraak contracten. Al geven deze contacten meer lasten dan lusten. Een anti-kraakbureau mag volgens de wet geen huur vragen. De bewoners zijn er als bewaking voor het pand. zij leveren dus een bepaalde dienst, maar worden verwacht een bruikleenvergoeding te betalen en te vertrekken wanneer dat wordt opgedragen.

Er zitten een aantal voorwaarden aan het anti-kraakwonen. Je mag geen kinderen bij je hebben wonen, omdat beheerders van mening zijn dat tijdelijk wonen geen goede basis is voor kinderen. Vorig jaar januari wilde anti-kraakbureau Camelot nog een moeder met kind op straat zetten vanwege contractbreuk. De moeder verklaarde dat ze geen alternatieve woning kon vinden en schakelde de hulp in van Bond Precair Wonen en een advocaat, waardoor de uitzetting kon worden voorkomen.

 

Een antikraker moet bij vertrek het huis leeg opleveren. Ze moeten ook vloeren en kachels verwijderen als zij hun borg terug willen. In veel oude panden kan asbest zitten. Een half jaar geleden kwam er een klacht naar voren van een ex-huurder. Hij had zonder dat te weten asbest vloeren uit zijn oude woning moeten slopen.

Verder mag je geen huisdieren hebben, geen feestjes geven, niet blowen en moet je huis altijd opgeruimd zijn. Inspecteurs kunnen ten alle tijden met eigen sleutel binnenkomen en de boel inspecteren. Wanneer er iets ontdekt wordt wat hen niet aanstaat, kunnen er boetes worden uitgedeeld of mensen kunnen op straat worden gezet.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s