Allemaal lege pandjes

Het lijkt alsof de geschiedenis zichzelf herhaald. De huidige situatie met de leegstand en de behoefte aan betaalbare huurwoningen in de grote steden is vergelijkbaar met de tijd waarin de krakersbeweging is ontstaan. Door de nieuwe wetgeving weten gemeenten krakers sneller een pand uit te krijgen en te beboeten.

Er is veel leegstand in Nederland. Het begon met de kerken en kloosters, gevolgd door winkels en kantoren en nu komen er ook steeds meer boerderijen leeg te staan. Gemeenten willen leegstand bestrijden door de panden een nieuwe bestemming te geven. Voorbeelden hiervan zijn: anti-kraakwoningen, studentenkamers, broedplaatsen, ouderen- en verslavingszorg en horeca. Er zijn al een aantal panden getransformeerd, maar de leegstand is nog steeds een groot probleem. Zo bezit alleen al de rijksoverheid een leegstand ter grootte van de provincie Utrecht.

De leegstand van kantoorpanden bedraagt 17 procent en van winkels 9 procent. Dit komt samen neer op ongeveer 10 miljoen m2 leegstaand oppervlak. De crisis is niet de enige reden voor de leegstand. Veel bedrijven verkopen tegenwoordig hun producten online waardoor veel winkels niet meer nodig zijn. Door het thuiswerken verdwijnen er veel werkplekken. Dit maakt veel kantooroppervlak overbodig.

Link to infographic: 'Voorraad en leegstand van kantoren en winkels'

Bijna 5 procent van alle woningen in Nederland staat leeg. Dit komt neer op ongeveer 350.000 woningen. Dit is nog de kleinste groep van de verschillende soorten leegstaande panden. Sinds 2000 is het aantal tuin- en landbouwbedrijven met 31 procent afgenomen.  De leegstand van boerderijen kan groter worden dan die van kantoren en winkels bij elkaar. Het Wageningse kennisinstituut Alterra verwacht in 2030 een leegstand van 15 miljoen m2.

Het CBS telde in 2013 27.000 daklozen. Ook zijn er dit jaar al bijna 17.000 asielaanvragen gedaan. Genoeg mensen die een ruimte kunnen gebruiken dus. De meeste leegstand is in buitenwijken, kleinere steden en dorpen. Grote steden hebben dit in mindere mate, maar het is zeker wel aanwezig. Veel studenten moeten vaak jarenlang op een wachtlijst staan, voordat ze een kamer vinden. Deze zijn meestal erg duur en niet goed onderhouden. Het hergebruik van de leegstand zou zorgen voor betaalbare woningen en minder daklozen. Door speculatie is het voor vastgoedeigenaren voordelig om de panden leeg te houden. Zolang er partijen zijn die profiteren van de leegstand zal hier weinig verandering in komen.

 

BRON FOTO: weblog.monsterrent.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s