Wordt De Vloek opgeheven?

De Piratenbar is een bar in de haven van Scheveningen waar ik menig onvergetelijke feestjes heb meegemaakt. Een ongedwongen sfeer, alternatieve muziek en biertjes voor 1,50 euro. Deze bar is onderdeel van De Vloek. De gemeente heeft De Vloek een brief gestuurd waarin staat dat zij voor 5 januari het pand moeten verlaten.

Afgelopen dinsdag was ik bij een bijeenkomst in de Panderbar. Dat was onderdeel van de campagne voor het behoud van vrijplaats de Vloek. Woordvoerder van De Vloek was Kwinten. De Vloek was meer dan twaalf jaar geleden begonnen als kraakpand. Over de jaren heen werd het een woon- en werkplek. De gemeente heeft De Vloek een eenzijdige toezegging gedaan, dat zij moesten vertrekken als er plaats voor nieuwbouw moest worden gemaakt. De bewoners en bedrijven betalen geen huur aan de gemeente, maar alle onderhoudswerkzaamheden verrichten en betalen zij zelf.

Op dit moment zitten er verschillende kunstenaarswerkplekken, schildersbedrijven, een autowerkplaats, een bar, een veganistisch restaurant en een oefenruimte voor bands. Daarnaast wonen er nog aardig wat mensen. ‘Omdat we zelfvoorzienend zijn kunnen we de huurprijzen laag houden. We willen hier niet dat alles om geld draait.’

De gemeente wil de grond verkopen aan een van de grootste projectontwikkelaars van Den Haag. Op de plaats van de vloek zijn zij van plan een zeilsportcentrum te bouwen. Volgens de woordvoerder van De Vloek staat er aan de overkant al een zeilsportcentrum. De ruimte van dit centrum wordt nauwelijks benut. ‘Er is bovendien veel leegstand in de haven en Scheveningers zitten helemaal niet te wachten op nog zo’n yuppenproject. Er wordt gewoon niet gekeken naar de behoeften van de buurtbewoners.’

Door deze ontwikkelingen zijn de bewoners van De Vloek een campagne begonnen voor het behoud van het pand. Zij haalden het landelijke nieuws met kraakactie, waarbij ze de pier van Scheveningen kraakten. Bij een manifestatie op het Spui hadden zij in de loop van de dag ongeveer duizend bezoekers. Met deze acties en een petitie, waar bijna 3000 mensen voor hebben getekend, hopen zij de gemeente te overtuigen van hun waarde in de stad.

BRON FOTO: devloek.nl

Advertenties

One thought on “Wordt De Vloek opgeheven?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s